Tvoje meno


Ján 20. kapitola: Mária Magdaléna prišla včasráno k hrobu a zistila, že kameň bol odvalený a hrob prázdny. Bežala teda za Petrom a Jánom, pravdepodobne plačúc im povedala: "Vzali Pána z hrobu a nevieme, kam ho položili!" Peter a Ján utekali, aby sa sami presvedčili. Naozaj, Ježišovo telo zmizlo, ostali tam len plachty a zvinutá šatka. Potom sa učeníci vrátili na miesto, odkiaľ prišli. Ale Mária ostala vonku pri hrobe a plakala. Vykladala si danú situáciu po svojom. Niekto ukradol telo jej milovaného Majstra, takže Ho ani nemôžu dôstojne pochovať podľa židovských tradícií. Potupa, bolesť, zúfalstvo, samota. Ako tak plakala, nahla sa do hrobu a videla dvoch anjelov v bielom sedieť tam, kde predtým ležalo Ježišovo telo. Dokonca sa s nimi začala rozprávať, ale jej srdce zostalo nedotknuté. Potom sa objavil Ježiš a pýta sa jej koho hľadá. Ona mysliac si, že je to záhradník, Mu opäť vyrozprávala svoju verziu príbehu. Vtom ju Ježiš oslovil: Mária! Ona sa obrátila a povedala Mu: "Rabbuni! (Učiteľ!)" Jej oči boli okamžite otvorené a spoznala svojho Pána. V momente, keď ju zavolal menom.

My všetci máme meno. Jedno meno, ktoré našim ušiam a srdciam znie úplne inak, podľa toho, kto to naše meno zavolá. Či už to je naša mama, otec, partner, dieťa, sestra alebo brat, dôverný priateľ, kolega, sused alebo šéf. A nelíšia sa len vďaka jedinečnému hlasu danej osoby, ale spôsob akým vyslovia vaše meno odráža istým spôsobom celú minulosť vašeho vzťahu k nim. Predstavte si na chvíľu, ako znie vaše meno vyslovené rôznymi ľudmi. Počujete ten rozdiel?  

A potom si predstavte Hlas Toho, ktorý vás stvoril, Hlas toho Jediného, ktorý vás pozná od počiatku, ako volá vaše meno v dokonalej Láske. Keď raz započujete Jeho nádherný Hlas, ako volá vaše meno, bude schopní Ho rozpoznať kedykoľvek a kdekoľvek. Bude úplne jedno, či ten Hlas vás bude povzbudzovať, napomínať, prikazovať niečo alebo sa vás jednoducho bude niečo pýtať. Akonáhle začujete Jeho Hlas, všetko sa začne meniť. Jeho prítomnosť a starostlivosť zmení náš pohľad na okolnosti, zmení dokonca aj to, ako sami seba vidíme a vnímame.   
Krátko po tom, ako šofér autobusu v Jeruzaleme vykrikoval moje meno cez rušnú ulicu, jeden môj kamarát - spevák, mi rozprával, ako rozdielne ľudia v dave reagujú, keď ich meno nie je zakričané, ale zaspievané. Skúšali to so svojou učiteľkou a zistili, že keď meno danej osoby zaspievali, osoba sa okamžite obrátila a mali jej plnú pozornosť. Viem, že Pán spieva nad nami (), spieva aj naše mená v takej harmónii, v takej dokonalosti a nádhere, že akonáhle ten zvuk počujete, donúti vás to obrátiť sa a urobiť čokoľvek, o čo vás požiada.

Späť k Márii. Práve zistila, že jej Pán žije! Tri dni si išla pre Neho oči vyplakať! A teraz stojí pred ňou, celý a zdravý, vraviac jej, aby šla k učeníkom a povedala im, čo videla. A ako blesk ma zasiahlo uvedomenie si toho, čo po nej chcel. Aké ťažké to muselo byť pre Máriu opustiť Pána hneď v tú chvíľu, ako zistila, že vstal z mŕtvych. Nemohla ani vedieť, kedy Ho znova uvidí tvárou v tvár. Ale poslúchla. Pretože akokoľvek ťažké sa nám to môže zdať, v Jeho Slovách je moc, ktorá láme každú reťaz, láska, ktorá vyháňa každý strach, zabezpečenie všetkých našich potrieb a múdrosť, ktorá nás dokonale pripraví na každú úlohu. Keď zavolá tvoje meno a povedie ti choď, tak Mu len dôveruj a poslúchni, On sa postará o zbytok. Počuješ ako dokonalá Láska volá tvoje meno? Si ochotný ísť? Ak áno, isto nebudeš sám! Duch svätý bude tvojím spoločníkom, bude ťa sprevádzať všetkými dobrodružstvami, ktoré Pán má pre teba pripravené. Tak si to užívaj!  

Ján 20:21-22: Ježiš im znova povedal: „Pokoj vám! Ako mňa poslal Otec, tak ja posielam vás." A keď to povedal, dýchol na nich a povedal im: „Prijmite Ducha Svätého."




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

H ľadanie pokladu

Vďačnosť

Autorita